Две събития пред посолството на Москва в столицата имаше в последния

...
Две събития пред посолството на Москва в столицата имаше в последния
Коментари Харесай

Забранявал ли е Терзиев протест пред руското посолство? Боец и кметът се разминаха в позициите

Две събития пред посолството на Москва в столицата имаше в последния ден от тридневното гласоподаване за президент на Русия. Второто, един от уредниците, на което беше  " Боец " (заедно със Сдружението на украинските организации в България " Мати Украйна “ и Образователен център " Украински Вулик "  ), стана мотив за замяна на реплики между организацията и Столична община и кмета Васил Терзиев. Проявата, планувана за 17 часа в неделя, се организира при засилено полицейско наличие.
 Снимка Българска телеграфна агенция

 Още преди ден Георги Георгиев от " Боец " упрекна Терзиев, че е забранил протестната акция пред посолството на Русия.

" Столична община и Министерство на вътрешните работи издадоха ЗАБРАНА за осъществяване на мирна проява в неделя пред съветското посолство против противозаконните избори в окупираните украински територии!

В сряда украинските организации ‚Мати Украйна “, учебен център „ Вулик “ и БОЕЦ, като съорганизатори внесоха съобщение за осъществяване на събитието в неделя от 17.00ч. спазвайки условията на българското законодателство. Днес от Следствен отдел към окръжна прокуратура без никакви в действителност и правни причини и учредения уведомиха украинските организации, че е издадена ЗАБРАНА за провеждането на митинга! Същите кмет и служители от Столична община и Министерство на вътрешните работи, които предишният месец издадоха РАЗРЕШЕНИЕ на Митрофанова да сервира венци и да възхвалява терористичната съветска войска! Срам!

Призовавам всички протестиращи през днешния ден против провеждането и признаването на изборите за президент на Русия в окупираните територии на Украйна, да изразят свободно, само че спокойно своята позиция. Призовавам към почитание, възпиране от експанзия, провокации и подклаждане на напрежение под каквато и да е форма ", написа той във фейсбук.


 Снимка Българска телеграфна агенция

В обява през днешния ден Васил Терзиев отхвърли обвиняванията.

" Всяка информация, че Столичната община е забранила провеждането на митинги не дава отговор на истината ", твърди кметът. Като още веднъж, както и в други случаи, се базира на мнение на Министерство на вътрешните работи.

Терзиев прикани за провеждането на кротичък митинг. А от общината и Министерство на вътрешните работи съгласували акцията да се организира отвън зоната за сигурност на посолството, на тротоара против постройката.

" Моите убеждения са ясни и както целия свободен свят, показвам несъгласието си с провеждането на избори за президент на Русия в окупираните територии на Украйна. Друга позиция не може да има ", твърди още Терзиев.

Ето и позицията:

" Като кмет на София моята първа задача е да се погрижа за реда и сигурността на хората в града и това включва протестиращите през днешния ден.

Според мнение на Столична дирекция на вътрешните работи, което изискахме след получено писмо от уредниците на двата митинга, провеждането на митинга пред Посолството на Руската федерация „ основава риск от пораждане на произшествия и груби нарушавания на публичния ред и всеобщи вълнения ”.

За да уважим правото на митинг, с цел да опазим публичния ред и с цел да предотвратим предпоставки за директни конфликти, съгласувахме осъществяване на митинг отвън зоната за сигурност на посолството - на тротоара против постройката и изисках засилени ограничения за сигурност от Столична дирекция на вътрешните работи.

Днес в телефонен диалог със Столична дирекция на вътрешните работи получих увещание, че органите на реда подхващат нужните ограничения и сме в непрекъснат контакт.

Още един път приканвам всички за провеждането на кротичък митинг и не се поддавайте на провокации. "



Днес кметът отиде при протестиращите като се опита да организира разговор с тях, но след къса замяна на реплики с уредниците, си потегли.

А Георги Георгиев още веднъж повтори, че им е било попречено да създадат митинга до посолството. 

Той добави, че изборите в Русия и окупираните елементи на Украйна са противозаконни. Според него управляващите у нас е трябвало да забранят отварянето на изборни секции. Георгиев добави, че резултатът от изборите за президент на Русия ще бъдат манипулирани. 

Олена Коцева от „ Мати Украйна “ съобщи, представена от Българска телеграфна агенция, че войната, която се води в Украйна, не е война, а геноцид и заличаване на украинския народ.

Протестиращите затвориха за придвижване улицата, която води до входа на посолството, където съветските жители се редят да гласоподават. Полицейски кордон блокира контакта сред двете групи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР